Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skokan hnědý (Rana temporaria)

28. 1. 2017

Skokan hnědý (Rana temporaria)

Popis:

Skřehotání Skokana hnědého

Místo pořízení:

Ktiš – Pila

Pořídil:

Jan Čajan

Délka:

00:00:54 s.

Za jakých okolností a kdy byl záznam pořízen:

Pořízeno při procházce.

Popis Skokana Hnědého:

Skokan hnědý (Rana temporaria)

  • Stupeň ohrožení: Málo dotčený
  • Říše: živočichové
  • Kmen: strunatci
  • Podkmen: obratlovci
  • Třída: obojživelníci
  • Řád: žáby
  • Čeleď: skokanovití
  • Rod: skokan
  • Binomické jméno: Rana temporaria

 

Skokan hnědý (Rana temporaria) je obojživelník z čelediskokanovití. Patří k nejhojnějším žábámstřední Evropy.

 

Popis

Skokani hnědí mohou dorůst délky těla 10 cm, zřídka i více. Zbarvení je dosti proměnlivé, obecně se však pohybuje v odstínech hnědé barvy. Na hřbetní straně těla bývají nepravidelné skvrny. Na nohách jsou tmavší příčné pruhy. Zadní nohy jsou silně vyvinuty a umožňují skoky o délce až 1 m a také velmi dobré plavání a potápění.

 

Rozšíření a prostředí

Evropa kromě nejjižnějších částí. V ČR na celém území.Areál skokana hnědého zasahuje také do celé severní Asie až po Japonsko. V Evropě žije ze všech žab nejseverněji.

Skokani hnědí se vyskytují do nadmořské výšky asi 2 500 m. Na prostředí nemají zvláštní nároky, pouze nesmí být příliš suché. Nejvhodnější jsou vlhké nížiny.

 

Způsob života

Kromě období rozmnožování žije skokan hnědý na souši. Zdržuje se ve vlhkých úkrytech a za potravou vychází v noci nebo i ve dne za deštivého nebo vlhkého počasí.Potravou je mu různý hmyz, pavouci

, žížaly, slimáci či drobní korýši. Koncem října či začátkem listopadu vyhledávají skokani zimoviště. Zimují buď na dně menších vodních nádrží (avšak s hloubkou minimálně 50 cm), nebo v mrazu prostých úkrytech v zemi. Probouzejí se časně na jaře, už když začíná odtávat led.

 

Rozmnožování

Rozmnožování probíhá časně na jaře, hned po probuzení žab ze zimní strnulosti. Pokud žáby přezimovaly na dně vodní nádrže, většinou se ve stejné nádrži i množí.Samci se ozývají mručivým : vrrru – vrrru – vrrru…. Snůška má podobu rosolovitého chuchvalce plovoucího při hladině a obsahuje obvykle 1 000 až 2 500 vajíček, ale velké samice s dobrou kondicí mohou naklást až 4000 vajíček. Ve vajíčkách je tmavý pól (směřující vzhůru) a světlý pól (směřující dolů). Pulci se líhnou za 3 až 4 týdny, k proměně v malé žabky potřebují asi 2 až 3 měsíce. Pohlavní dospělosti dosahují ve třetím roce života.

 

 

 

            Ukázka pro poslech

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář